Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009

Google Latitude: Υπηρεσία παρακολούθησης ανθρώπων








Μια νέα υπηρεσία θα λανσάρει η Google που θα δίνει τη δυνατότητα της παρακολούθησης των κινήσεων των ανθρώπων στο χάρτη μέσα από ειδικό λογισμικό. Tο νέο λογισμικό θα επιτρέπει στους χρήστες κινητών τηλεφώνων, με πρόσβαση ή χωρίς στο ίντερνετ, να στέλνουν το σήμα τους στο διαδίκτυο και να μοιράζονται τη θέση τους με τους φίλους και τους συγγενείς τους.

Η νέα λειτουργία επεκτείνει ένα εργαλείο της Google, το «Latitude» που λάνσαρε η εταιρεία το 2007 και έδινε τη δυνατότητα στους χρήστες να ενημερώνουν φίλους και γνωστούς για το που βρίσκονται με το πάτημα ενός κουμπιού στο κινητό τους.

Προκειμένου να αποφύγει τις διαμαρτυρίες η Google θα δώσει τη δυνατότητα στους χρήστες να ενεργοποιούν χειροκίνητα την υπηρεσία και να την απενεργοποιούν όταν το επιθυμούν. Η Google υποσχέθηκε επίσης να μην αποθηκεύει στοιχεία για τις κινήσεις των χρηστών της, η εταιρεία θα αποθηκεύει μόνο την τελευταία θέση του χρήστη.

Οι υποσχέσεις της εταιρείας δεν φαίνεται να είναι αρκετές για τις οργανώσεις προστασίας της ιδιωτικότητας που ανησυχούν ότι, όταν η υπηρεσία γνωρίσει αποδοχή, η Google θα ξεχάσει τις υποσχέσεις της και θα αρχίσει να πουλάει στοχευμένες διαφημίσεις στις εταιρείες με βάση την τοποθεσία του χρήστη.

Η Google δεν φημίζεται για την προστασία της ιδιωτικότητας και έχει βρεθεί αρκετές φορές στο επίκεντρο έντονης κριτικής για τη στάση της στην προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Η θέση του χρήστη θα εντοπίζεται με βάση τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, τη συσκευή GPS του κινητού και τα ανοιχτά Wi-Fi δίκτυα ενώ μπορεί να ακολουθήσει την πορεία ενός χρήστη στις ΗΠΑ και άλλες 26 χώρες στις οποίες δεν περιλαμβάνεται η Ελλάδα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου