Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010

Μελλοντικοί καπνιστές τα παιδιά όσων καπνίζουν!

Το παθητικό κάπνισμα οδηγεί τα παιδιά στο κανονικό κάπνισμα. Τα παιδιά τα οποία μεγαλώνουν με γονείς που καπνίζουν είναι 90% περισσότερο πιθανό ότι θα γίνουν και τα ίδια καπνιστές και να έχουν συνεπώς κατά μέσο όρο 10 χρόνια ζωής λιγότερα. Πως εξηγείται αυτό (εθισμός στη νικοτίνη, ψυχολογική δημιουργία προτύπων κ.α.) δεν έχει ακόμα ερευνηθεί επαρκώς, το βέβαιο είναι ότι τα παιδιά των οποίων οι...

γονείς καπνίζουν έχουν στο σάλιο τους πολύ περισσότερα παράγωγα της νικοτίνης από τα παιδιά γονέων που δεν καπνίζουν. Συγκεκριμένα τα παιδιά που ζουν σε οικογένειες καπνιζόντων, εκτίθενται τρεις φορές περισσότερο στο παθητικό κάπνισμα εάν ο πατέρας είναι αυτός που καπνίζει , πάνω από έξι φορές περισσότερο εάν η μητέρα είναι καπνίστρια και σχεδόν εννέα φορές περισσότερο εάν και οι δύο γονείς καπνίζουν.

Αν οι γονείς καπνίζουν, τα παιδιά υφίστανται επίσης σοβαρές επιπτώσεις από πλευράς υγείας που συνεπάγεται το παθητικό κάπνισμα καθώς ο οργανισμός τους αναπτύσσεται (αναπνευστικά προβλήματα, άσθμα, ωτίτιδα, μηνιγγίτιδα).

Στην Ελλάδα οι εκτιμήσεις είναι σημαντικά μεγαλύτερες από αυτές που αφορούν το Ηνωμένο Βασίλειο σύμφωνα με στοιχεία που αφορούν περιστατικά ασθενειών τα οποία προκλήθηκαν από το παθητικό κάπνισμα στο σπίτι. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του καθηγητή Παναγιώτη Μπεχράκη, Προέδρου του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την Πρόληψη του Καπνίσματος, ότι το 40% σχεδόν των παιδιών στην Ελλάδα εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα στο σπίτι.

υφίσταται σχέση και μεταξύ παθητικού καπνίσματος στην παιδική ηλικία και εκδήλωσης ασθενειών στην ενήλικη ζωή (καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνος κ.α.), ιδίως αν οι ανήλικοι εξελιχθούν σε καπνιστές, όπως προκύπτει ότι συμβαίνει με βάση τα στοιχεία της συγκεκριμένης έρευνας. Επισημάνθηκε επίσης ότι οι γονείς μπορούν σχεδόν να εξαλείψουν τις αρνητικές συνέπειες των δικών τους επιλογών για τα παιδιά τους με δύο απλές πρακτικές κινήσεις, όχι κάπνισμα στο σπίτι και όχι κάπνισμα μπροστά.

(via)

1 σχόλιο:

  1. Εξετάζοντας κανείς τα οφέλη του ηλεκτρονικού τσιγάρου, θα συμπέραινε ότι ίσως συμβάλει στη σωστή κατεύθυνση της ισορροπίας μεταξύ της συνήθειας και της προστασίας της δημόσιας και ιδιωτικής υγείας. Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή