Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Τέλος στο πρόβλημα μπαταρίας...

Τέλος στο σύνηθες πρόβλημα του να μένει το κινητό μας από μπαταρία, κατά της διάρκεια μιας επείγουσας τηλεφωνικής συνομιλίας, βάζει ένα νέο ερευνητικό πρόγραμμα της IBM και της Infineon, σε συνεργασία με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια.

Η έρευνα με το...

όνομα streeper παρουσιάζει τρόπους δεκαπλασιασμού της διάρκειας ζωής της μπαταρίας του κινητού και στοχεύει στη μείωση των ενεργειακών αναγκών και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών, όπως οι τηλεοράσεις και οι μεγάλοι υπολογιστές.

Δεύτερος στόχος του προγράμματος είναι να μηδενίσει στην πράξη την κατανάλωση ενέργειας μιας συσκευής, όταν είναι σε θέση αναμονής. Η βραχεία ζωή των μπαταριών είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί όλο και περισσότερο τους καταναλωτές που χρειάζεται να επαναφορτίσουν σχεδόν καθημερινά το κινητό τηλέφωνό τους.

«Αντί να πρέπει να φορτίζετε τη μπαταρία σας κάθε δύο μέρες, μπορείτε να το κάνετε μετά από βδομάδες», σημείωσε, στο πλαίσιο τηλεφωνικής συνέντευξης που έδωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, ο καθηγητής στο εργαστήριο νανοτεχνολογίας της Πολυτεχνικής Σχολής της Λοζάνης Άντριαν Ιονέσκου, που συμμετέχει στο πρόγραμμα.

Άλλωστε, το φαινόμενο της μικρής διάρκειας ζωής μιας μπαταρίας απασχολεί επίσης και τους κορυφαίους κατασκευαστές «έξυπνων κινητών», τη Nokia την Apple και τη RIM. Σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (IEA), οι ηλεκτρονικές συσκευές αναλογούν σήμερα στο 15% της οικιακής κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος και οι ενεργειακές ανάγκες τους θα τριπλασιαστούν μέχρι το 2030.


via

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου