Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Ο πιο γρήγορος υπολογιστής στον κόσμο είναι κινεζικός



Η Κίνα ανήγγειλε ότι πλέον κατέχει την κορυφαία θέση στον κατάλογο με τους μεγαλύτερους και πιο γρήγορους υπολογιστές του κόσμου, χάρη στο νέο της υπερ-υπολογιστή Τιανχέ-1 Α «(Γαλαξίας»), ο οποίος μπορεί να κάνει περισσότερους από 2.500 χιλιάδες τρισεκατομμύρια υπολογισμούς ανά δευτερόλεπτο.
Για να φτάσει αυτή την ασύλληπτη ταχύτητα, ο υπολογιστής- «τέρας» ενσωματώνει περισσότερους από...
7.000 επεξεργαστές γραφικών της Nvidia και 14.000 επεξεργαστές της Intel, σύμφωνα με το BBC και το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο κινεζικός ισχυρισμός επιβεβαιώθηκε από τον διεθνή οργανισμό Top 500, που συντάσσει τη λίστα με τα 500 ισχυρότερα υπολογιστικά μηχανήματα του κόσμου.

Ο κινεζικός υπολογιστής πήρε -και με διαφορά- τα σκήπτρα από τον αμερικανικό ΧΤ5 «Τζάγκουαρ» του Εθνικού Εργαστηρίου Όουκ Ριτζ του πανεπιστημίου του Τενεσί, ο οποίος έχει ισχύ μόνο 1,75 «πεταφλόπ» ανά δευτερόλεπτο (1 petaflop ισοδυναμεί με 1.000 τρισεκατομμύρια υπολογισμούς το δευτερόλεπτο). Ο κινεζικός Τιανχέ 1 Α φτάνει τα 2,5 Pflops.

Ο καθηγητής Τζακ Ντονγκάρα του πανεπιστημίου του Τενεσί, ένας από τους υπεύθυνους για τη λίστα Top 500 των κορυφαίων υπολογιστών, επιβεβαίωσε ότι ο κινεζικός ισχυρισμός είναι απολύτως σωστός. «Ήμουν στην Κίνα την προηγούμενη εβδομάδα και μίλησα με τους σχεδιαστές του (σ.σ. Τιανχέ), είδα το σύστημα και επαλήθευσα τα αποτελέσματά του», είπε και παραδέχτηκε ότι το κινεζικό σύστημα είναι κατά 47% ταχύτερο από το αμερικανικό.

Η νέα λίστα Top 500 θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες και, όπως είπε ο Ντονγκάρα, είναι απίθανο μέχρι τότε κάποια άλλο μηχάνημα να απειλήσει την κινεζική κυριαρχία (αν και η Ιαπωνία ετοιμάζει πυρετωδώς ένα πανίσχυρο μηχάνημα, τον «Υπολογιστή Κ», με στόχο να πάρει αυτή το επίζηλο «στέμμα»).

Το κινεζικό μηχάνημα, που βρίσκεται στο Εθνικό Κέντρο Υπερ-υπολογιστών της Κίνας στη πόλη Τιανζίν, στεγάζει τους χιλιάδες αμερικανικούς επεξεργαστές του σε περισσότερα από 100 ντουλάπια με μέγεθος ψυγείου και ζυγίζει συνολικά πάνω από 155 τόνους. Ήδη εκτελεί διάφορες δοκιμαστικές εργασίες υπολογισμού για λογαριασμό της τοπικής μετεωρολογικής υπηρεσίας και της εθνικής πετρελαϊκής εταιρίας.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου