Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

Αδυνατιστικά χάπια - Μύθοι και αλήθειες

Μπορώ να αδυνατίσω απλά καταπίνοντας ένα μικρό χαπάκι κάθε μέρα; Ακούγεται δελεαστικό... ποια είναι όμως η ψυχρή αλήθεια; 





Πρόσφατη μελέτη του Αμερικανικού Οργανισμού Φαρμάκων (FDA) που πραγματοποιήθηκε έπειτα από δηλώσεις 32 ασθενών οτι η αδυνατιστική ουσία ορλιστάτη τους προκάλεσε σημαντικά προβλήματα υγείας όπως ηπατική βλάβη ή ακόμα και ηπατική ανεπάρκεια σε 6 ακραίες περιπτώσεις, έβαλε ψύλλους στα αυτιά θεραπευτών και θεραπευμένων. Όπως καθαρά αναφέρεται στην ιστοσελίδα του FDA, τον Ιανουάριο του 2009, εγκρίθηκε η χορήγηση ορλιστάτης χωρίς ιατρική συνταγή, για λόγους marketing σε περίπου 100 Ευρωπαικές χώρες.

Σε απλά ελληνικά, αν έχεις λίγα παραπανίσια κιλάκια και απευθυνθείς στο φαρμακείο της γειτονιάς σου, μπορείς έναντι λίγων ευρώ να προμηθευτείς τη μαγική ουσία που εκτός απο απώλεια βάρους μπορεί να σου επιφέρει και απώλεια ...
ήπατος!

Για να μην αναφέρω οτι μπορεί να σου εξασφαλίσει και 1-2 βδομαδούλες διακοπές στα υπέροχα νοσοκομεία της χώρας μας, μιας και 27 από τα 32 άτομα της μελέτης νοσηλεύτηκαν, ενώ παράλληλα με την ηπατική βλάβη παρουσίαζαν αβιταμίνωση, υπερκόπωση, ίκτερο και κοιλιακά άλγη. Παρόλα αυτά, ο ίδιος οργανισμός τονίζει οτι καμία θεραπεία με την παραπάνω ουσία δεν πρέπει να διακοπεί, αφού τα αποτελέσματα της έρευνας μελετώνται ακόμα.

Η ορλιστάτη, είναι μια ουσία εγκεκριμένη να χορηγείται αυστηρά σε παχύσαρκα άτομα, άνω των 18 και συνήθως οι υποψήφιοι λήπτες παρουσιάζουν υπερχοληστεριναιμία και διαταραχή της γλυκόζης του αίματος. Στη χώρα μας εμφανίζεται με το εμπορικό όνομα Xenical (ναι, ναι, καλά το θυμάσαι, γιατί όλο και κάποιος γνωστός σου το έχει αγοράσει) και περιέχει 120 mg δραστικής ουσίας.

Η αλήθεια είναι, οτι η μελέτες των τελευταίων 10 ετών, δείχνουν σημαντική βελτίωση στα λιπιδαιμικά προφίλ των ασθενών καθώς και μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη. Από τους επιτήδειους όμως, παραλείπετε ότι οι ίδιες μελέτες τονίζουν ότι για την μακροπρόθεσμη διατήρηση της απώλειας βάρους απαιτείται η εφαρμογή μιας αυστηρά υποθερμιδικής δίαιτας καθώς και η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας (περπάτημα).

Άλλες ουσίες....
Στην αγορά κυκλοφορούν ακόμη και φάρμακα που περιέχουν τις δραστικές ουσίες σιμπουτραμίνη και ριμοναμπάντη. Όταν πρωτοκυκλοφόρησαν, χαμόγελα άστραψαν. Και οι 2 αυτές ουσίες δεν δρουν στον πεπτικό σωλήνα όπως η ορλιστάτη, αλλά στον εγκέφαλο. Η σιμπουτραμίνη, θεωρείται οτι αυξάνει τον κορεσμό, οπότε ο ασθενής καταναλώνει μικρότερες ποσότητα φαγητού ενώ η ριμοναμπάντη μειώνει την ευχαρίστηση που αντλεί κάποιος απο το φαγητό μειώνοντας έτσι την επιθυμία για παραπάνω πρόσληψη τροφής. Δυστυχώς, οι παρενέργειες και των 2 ουσιών είναι αρκετές και οι αντενδείξεις για την χρήση τους αρκετά περιοριστικές για υπέρβαρα άτομα.

Internet και άλλα...
Και επειδή σίγουρα αναρωτιέστε για τα διάφορα σκευάσματα που πωλούνται on-line και διαφημίζονται ως φυτικά θαυματουργά της μητέρας φύσης, αυτό που έχω να δηλώσω ξεκάθαρα είναι οτι δεν πρέπει να τους έχετε καμία εμπιστοσύνη. Πολλά από αυτά τα σκευάσματα περιέχουν απαγορευμένες ουσίες για τον Ελληνικό χώρο, δηλαδή συνήθως δεν φέρουν έγκριση του Ελληνικού Οργανισμού Φαρμάκων. Και για να πω την αλήθεια, διαβάζοντας τα παραπάνω που αφορούν σε ουσίες που ελέχθησαν εκατομμύρια φορές προτού δοθούν στους καταναλωτές, θα αγόραζε ένας νοήμων άνθρωπος ένα σκεύασμα που δεν φέρει καμία πιστοποίηση ούτε καν για τις συνθήκες αποθήκευσής του;

All time classics…

Κλείνοντας, θέλω να υπενθυμίσω ότι για να πετύχει κάποιος απώλεια βάρους χωρίς να κινδυνεύει να βλάψει την υγεία του, η συνταγή είναι μια και καλή. Ισορροπημένη διατροφή από εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας, άσκηση και ΘΕΛΗΣΗ!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου