Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

10 τροφές που επιταχύνουν τον μεταβολισμό


Ψάχνετε για τρόφιμα που να επιταχύνουν τον μεταβολισμο; Η απάντηση κατά πάσα πιθανότητα θα σας εκπλήξει. Όλα τα τρόφιμα επιταχύνουν το μεταβολισμό.
“Πώς είναι δυνατόν;” ρωτάτε.
Ας ρίξουμε μια γρήγορη ματιά στο τι είναι ο μεταβολισμός και πώς λειτουργεί. Αυτή η εξήγηση ίσως να σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα την διαδικασία και τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζει το σώμα σας.

Όταν τρώτε ένα γεύμα, το σώμα σας αρχίζει την διαδικασία της πέψεις των τροφίμων, αντλώντας τα θρεπτικά συστατικά και επεξεργαζοντάς τα για να δημιουργήσει την ενέργεια που χρειάζεται για να διατηρήσει το σώμα σε σωστή και αποτελεσματική λειτουργία. Χρειάζονται περίπου 4 ώρες μόνο και μόνο για να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά. Αυτό επαναλαμβάνεται με κάθε γεύμα που τρώτε. Σε μία ημέρα, το σώμα σας χρειάζονται περίπου 12 για να απορρόφησης τα θρεπτικά συστατικά των γευμάτων.
Εν ολίγης, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της πέψης, το σώμα μας καίει θερμίδες. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες και πρωτεΐνες τα οποία χρειάζονται περισσότερες θερμίδες από άλλα τρόφιμα για την χώνεψη. Απλά τρώγοντας, χωνεύοντας και απορροφώντας τα θρεπτικά συστατικά των τροφών επιταχύνετε τον μεταβολισμό σας.
Μήπως αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να τρώτε περισσότερο για να θέσετε σε συνέχει λειτουργία την καύση θερμίδων;
Εδώ είναι μια άλλη απάντηση που μπορεί να σας εκπλήξει. Ναι. Αλλά κρατηθείτε πριν παρκάρετε μπροστά στο ψυγείο με το μαχαίρι και το πιρούνι στο χέρι.
Εάν παραλείψετε το πρωινό και τα άλλα γεύματα, θα μειώσετε την ταχύτητα με την οποία το σώμα σας καίει θερμίδες. Στην περίπτωση αυτή, τρώγοντας περισσότερα θα βοηθήσει στην επιτάχυνση του μεταβολισμού. Στην πραγματικότητα, τρώγοντας πιο συχνά μικρότερα γεύματα σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, μπορείτε να κρατήσετε το μεταβολισμό διαρκώς σε εργασίας, έτσι ώστε το σώμα σας να καίει συνεχεία θερμίδες.
Όπως είπαμε προηγούμενος, υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που χρειάζονται περισσότεροι ενέργεια για να καούν από το σώμα σας. Ο βαθμός στον οποίο επηρεάζουν το μεταβολισμό του οργανισμού εξαρτάται από την εκάστοτε τροφή. Η καφεΐνη, ο καφές, το τσάι, η σοκολάτα και ένα χημικό που βρέθηκε στο τσίλι είναι μερικές τροφές που επιταχύνουν τον μεταβολισμού, αλλά μόνο ελάχιστα.
Οι υδατάνθρακες και οι πρωτεΐνες ενεργοποιούν την υψηλότερη ταχύτητα του μεταβολισμού. Στην πραγματικότητα, ένα γεύμα με πρωτεΐνες μπορεί να κάψει έως και 25% του των θερμίδων που περιέχει για την πέψη και απορρόφηση.
Ενώ ένα γεύμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες μπορεί να ακούγεται ελκυστικό, να έχετε υπόψη σας ότι δεν παρέχει στο σώμα σας όλες τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται. Η προσθήκη βιταμινών και μεταλλικών συμπληρωμάτων δεν είναι η απάντηση, διότι δεν προσφέρουν την ίδια ποιότητα σε θρεπτικά συστατικά με τις φυσικές τροφές.
Η καλύτερη επιλογή είναι να τρώτε τακτικά καλά ισορροπημένα γεύματα που περιέχουν πρωτεΐνες, μη-αμυλούχα λαχανικά, λίπη και υδατάνθρακες. Αυτό μπορεί να ελαχιστοποιήσει την παραγωγή του λίπους διατηρώντας ταυτόχρονα το σάκχαρο του αίματός σας σε ένα επίπεδο που συμβάλλει στην καύση του λίπους και την οικοδόμηση των μυών.
Εστιαστείτε σε αυτά τα 10 συγκεκριμένα τρόφιμα που θα σας βοηθήσουν να επιταχύνετε τον μεταβολισμό και την καύση του λίπους.
  1. Ψωμί ολικής αλέσεως
  2. Κοτόπουλο
  3. Σολομός
  4. Αυγά
  5. Φρέσκο τυρί
  6. Φασολάκια
  7. Κολοκύθια (τα πράσινα μικρά)
  8. Λάχανο
  9. Σπαράγγια και άλλων μη αμυλούχα λαχανικά
  10. Κρέατα πλούσια σε πρωτεΐνες
Να θυμηθείτε ότι υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που δεν ελέγχονται από εσάς που μπορεί να επηρεάσουν την ταχύτητα του μεταβολισμού, όπως η ηλικία, το φύλο, κάποια πάθηση και άλλα.
Αν και τα τρόφιμα αυτά μπορεί να επιταχύνουν τον μεταβολισμό, ο καλύτερος τρόπος για να χάσετε βάρος είναι με ένα σωστό συνδυασμό τακτικών γευμάτων και σωματικής άσκησης, ιδιαίτερα εκείνων που δημιουργούν μυς επειδή οι μυς καίει θερμίδες.
Ασκηθείτε τακτικά, ακολουθείτε μια διατροφή με πρωτεΐνες, με μη αμυλούχα λαχανικά, με λίπη και υδατάνθρακες, προσθέστε μερικές από τις παραπάνω τροφές για την επιτάχυνση του μεταβολισμού, και σύντομα θα δείτε τα αποτελέσματα που θέλετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου