Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Αλλάζει ο τρόπος εισαγωγής σε ΑΕΙ-ΤΕΙ!

Η πρόταση του υπουργείου Παιδείας για το «Νέο Λύκειο» και το νέο σύστημα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση παρουσιάστηκε στη Διακομματική Επιτροπή. 
 Οι μαθητές, που αυτή τη στιγμή φοιτούν στην Α' Λυκείου, θα παρακολουθήσουν στη Β' και Γ' Λυκείου προσαρμοσμένα προγράμματα σπουδών, που θα τους επιτρέπουν τη συμμετοχή στο καινούργιο σύστημα των εισαγωγικών εξετάσεων. 



Θα πάρουν μέρος σε τελική γραπτή εξέταση που θα περιλαμβάνει δύο ομάδες θεμάτων: 

- Η πρώτη ομάδα θεμάτων θα καθορίζει τον βαθμό του απολυτηρίου και 

- Η δεύτερη ομάδα θεμάτων θα περιλαμβάνει τα μαθήματα για εισαγωγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση και θα καθορίζει τον βαθμό πρόσβασης.

 - Για τους σημερινούς μαθητές της Α' Λυκείου δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στον τρόπο διοργάνωσης των εξετάσεων. 

Για το νέο σύστημα πρόσβασης:

- Στην πρόταση για το νέο σύστημα πρόσβασης, τα μαθήματα για εισαγωγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση θα είναι 3- 5, για τα οποία θα έχουν λόγο τα τμήματα των ΑΕΙ, που θα καθορίζουν και το συντελεστή βαρύτητας για κάθε μάθημα. Να σημειωθεί ότι το ένα μάθημα θα είναι οπωσδήποτε η Νεοελληνική Γλώσσα.

- Οι μαθητές θα εξετάζονται σε δύο ομάδες μαθημάτων (για το απολυτήριο και για την εισαγωγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση). 

- Τα θέματα της πρώτης ομάδας, για το απολυτήριο, θα είναι κοινά για όλους τους μαθητές πανελλαδικά. Οι μαθητές θα δίνουν όλα τα μαθήματα που διδάσκονται. Με βάση το νέο πρόγραμμα σπουδών, οι μαθητές θα κάνουν επιλογές μαθημάτων και θα διδάσκονται 8 μαθήματα στη Γ' Λυκείου, άρα θα δίνουν εξετάσεις σε 8 μαθήματα.  

- Αν οι μαθητές δεν θέλουν να εισαχθούν στην Ανώτατη Εκπαίδευση, δεν θα παίρνουν μέρος στην εξέταση της δεύτερης ομάδας μαθημάτων. 

- Για τμήματα που έχουν χαμηλή ζήτηση προτείνεται εισαγωγή χωρίς εξετάσεις.



nooz

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου