Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

Αυτοπεποίθηση: Τώρα που τη χρειαζόμαστε όσο ποτέ!



Διανύουμε την χειρότερη εποχή του χρόνου. Ναι, γκρινιάζουμε. Και γιατί να μην γκρινιάξουμε; Η οικονομική μας κατάσταση είναι χάλια. Ο καιρός είναι χάλια. Έχουμε παχύνει. Και εν όψει του Αγίου Βαλεντίνου είμαστε μόνοι και έρημοι. Το ότι δεν έχουμε λεφτά το είπαμε; Να το τονίσουμε. Εν ολίγοις η αυτοπεποίθησή μας έχει πέσει στο πάτωμα –με αυτή την ψυχολογία όμως ...δεν πάμε πουθενά.

«Η πραγματική αυτοπεποίθηση είναι από τα καλύτερα δώρα που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου –μια πράξη αγάπης προς τον εαυτό σου και προς του άλλους. Είναι σημαντικός παράγοντας στις σχέσεις, στην δουλειά, στην υγεία», λέει η κ. Άρτεμις Αντωνίου, σύμβουλος ψυχολόγος και συνθετική θεραπεύτρια.

Τι σημαίνει να έχεις αυτοπεποίθηση; «Σημαίνει ότι μπορείς να είσαι ρεαλιστικά και δημιουργικά σε επαφή με τον κόσμο των δυνατοτήτων σου και των ταλέντων σου. Ότι πιστεύεις πως ο εαυτός σου αξίζει, ότι έχεις εμπιστοσύνη στις ικανότητές σου και επίγνωση των ορίων σου. Με αυτόν τον τρόπο βιώνεις με πληρότητα την καθημερινότητά σου, επιτυγχάνεις τους στόχους σου, αντιμετωπίζεις τις δυσκολίες», απαντά η ειδικός. 

Πώς μεταφράζονται όλα αυτά στην πράξη; -Αποδεσμεύσου από το τέλειο: Το τέλειο είναι εχθρός της αυτοπεποίθησης και μόνο απογοήτευση μπορεί να μας δημιουργήσει να θέτουμε συνεχώς υψηλά κριτήρια για τον εαυτό μας που δε μπορούμε να προσεγγίσουμε. Επίλεξε, λοιπόν, όχι να κάνεις κάτι τέλεια αλλά να κάνεις κάτι, ανεξάρτητα με την έκβασή του. Δοκίμασε να κάνεις κάτι ακολουθώντας τον δικό σου δρόμο προς αυτό, ανεξάρτητα αν είναι σωστός ή λάθος.

-Κάνε κάτι καλό για εσένα: Κάτι που σου αρέσει και στο οποίο μπορεί να είσαι καλός. Κάνε γυμναστική που ενισχύει την έκλυση ενδορφινών, των ορμονών της καρδιάς, και βελτιώνει το σώμα σου. Κάνε μία θεραπεία προσώπου που θα σε χαλαρώσει και θα σε «ομορφύνει». Κάνε μασάζ –αυτό κι αν θα σε χαλαρώσει. Διάλεξε, όμως, μία ασχολία που θα την κάνεις συστηματικά, ώστε να σε κρατά σε συνεχή επαφή με τον εαυτό σου και να σε βοηθά να αναγνωρίζεις και να ικανοποιείς τις ανάγκες σου.

-Ενίσχυσε την εμφάνισή σου: Προσπάθησε όσο είναι δυνατόν να βελτιώσεις τα φυσικά σημεία της εμφάνισή σου που σου ρίχνουν την διάθεση, π.χ. χάσε βάρος, φρόντισε το δέρμα σου, άλλαξε κούρεμα. Θα σε βοηθήσει πολύ να ανατρέξεις σε παλιές σου φωτογραφίες και να εντοπίσεις πότε ήσουν «στα καλύτερά σου». Τι είχες τότε που δεν το έχεις τώρα; Επιπλέον, ρίξε μια ματιά στην γκαρνταρόμπα σου: Χάρισε όλα αυτά τα ρούχα που πιστεύεις ότι δεν σε κολακεύουν και ξεχώρισε αυτά που τονίζουν τα καλύτερα σημεία σου. Φόρα αυτά και αγόραζε αντίστοιχα.

-Εσύ και ο κόσμος: Η αυτοπεποίθηση έχει άμεση σχέση με την ενθάρρυνση και την αποδοχή. Απόφυγε, λοιπόν, ανθρώπους και καταστάσεις που σε «ρίχνουν», που καλλιεργούν αμφιβολίες για τον εαυτό σου, τις πράξεις σου, τις δυνατότητές σου. Κράτα στην ζωή σου μόνο τους αληθινούς φίλους: Άτομα που ασκούν εποικοδομητική κριτική και αυτά που μπορούν να σε κάνουν να νιώσεις καλά, ακόμα κι αν συχνά υπερβάλλουν με τα κομπλιμέντα τους. Είναι αυτές ακριβώς οι φράσεις που σε κάνουν να νιώθεις καλά όταν όλα σου φαίνονται μαύρα.

-Κάνε αυτά που αγαπάς: Όσο συχνά μπορείς. Θυμήσου πράγματα που σε χαροποιούν και στα οποία είσαι καλός/καλή. Αν σου αρέσει να χορεύεις, πήγαινε για χορό. Αν σου αρέσουν τα ταξίδια προσπάθησε να κάνεις τουλάχιστον έναν κάθε χρόνο. Μην το αναβάλλεις όμως. Η συνεχής αναβολή για κάτι που θέλεις και μπορείς, συνήθως συμβάλλει στη μείωση της αυτοπεποίθησης.

-Μην σε παίρνει η μπάλα: Το πιθανότερο είναι πως οι περισσότεροι άνθρωποι γύρω σου τον τελευταίο καιρό νιώθουν λίγο-πολύ εξίσου άσχημα. Νιώθουν ότι δεν αξίζουν, ότι καταστρέφονται τα όνειρά τους, ότι όλα είναι μάταια. Και θα παραμείνουν έτσι για καιρό. Μην αφήνεις το γενικότερο κλίμα να στερεί την πίστη σου στις ικανότητές σου. Όσο δύσκολα κι αν είναι τα πράγματα για όλους ο καθένας μας μπορεί να αποκτήσει ή να βελτιώσει την αυτοπεποίθησή του εφόσον το θέλει. 

Μικρές ενέσεις αυτοπεποίθησης: Θέλετε να κάνουμε τα πράγματα ακόμα πιο συγκεκριμένα; Θυμηθείτε μικρές καθημερινές στιγμές που «σας ρίχνουν» και δείτε πώς μπορείτε αυτόματα να «ανεβείτε»: 

1. Βάλτε μουσική: Διαλέξτε το αγαπημένο σας τραγούδι και βάλτε το να παίζει ξανά και ξανά. Αφήστε τον εαυτό σας ελεύθερο να τραγουδήσει και να χορέψει, αν έτσι νιώθετε. 
2. Ρίξτε το έξω: Λίγο παραπάνω αλκοόλ πού και πού -εφόσον μετά δεν οδηγείτε- δεν βλάπτει. Αντίθετα, μπορεί να σας χαλαρώσει και να τονώσει την αυτοπεποίθησή σας αρκετά ώστε να πλησιάσετε αυτόν τον γοητευτικό τύπο στο μπαρ. 

3. Γνωρίστε νέους ανθρώπους: Δεχτείτε το «αίτημα φιλίας» ενός νέου προσώπου και βγείτε ραντεβού αν σας φανεί ενδιαφέρον. Ποτέ δεν ξέρετε πώς μπορεί να σας βρουν τα βέλη του έρωτα. 

4. Μην καταπιέζεστε: Μην πάτε σε αυτό το οικογενειακό τραπέζι αν δεν έχετε όρεξη και μην βγείτε με έναν βαρετό φίλο από τα παλιά επειδή σας έχει τρελάνει στα τηλεφωνήματα. Μην σπαταλάτε τον χρόνο σας σε καταστάσεις που μπορείτε να αποφύγετε –η αυτοπεποίθησή μας πέφτει κατακόρυφα όταν αναγνωρίζουμε πως είμαστε ανίκανοι να πούμε «όχι». 

5. Νιώστε ευγνωμοσύνη: Αναζητήστε τους προσωπικούς σας λόγους για τους οποίους πρέπει, όταν σας παίρνει από κάτω επειδή σας μείωσαν τον μισθό ή σας απέλυσαν, επειδή χωρίσατε ή νομίζετε ότι δεν αρέσετε σε κανέναν, να συνεχίζετε να νιώθετε ευγνωμοσύνη. Το ότι έχετε την υγεία σας, εσείς και η οικογένειά σας είναι ίσως ο σημαντικότερος λόγος. 

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου