Κυριακή 5 Ιουλίου 2015

Παραίτηση Σαμαρά από την ηγεσία της ΝΔ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Την παραίτησή του από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής ο Αντώνης Σαμαράς, μετά το κύμα αμφισβήτησης που ακολούθησε η μεγάλη ήττα στο δημοψήφισμα που προκάλεσε η κυβέρνηση. Την παραίτησή του είχε ζητήσει, όπως έγινε γνωστό, από το Σάββατο η Ντόρα Μπακογιάννη.

Μετά τη δημοσιοποίηση της πληροφορίας, ο Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, του πιο ισχυρού δηλαδή οργανωμένου τμήματος της ΝΔ, Σάκης Ιωαννίδης ζήτησε, εμμέσως πλην σαφώς, την παραίτηση του κ. Σαμαρά ενώ στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι δηλώσεις άλλων στελεχών.
Το ζήτημα ηγεσίας στη ΝΔ, που είχε τεθεί εν υπνώσει το προηγούμενο διάστημα, μοιάζει να ανοίγει πλέον με εμφατικό τρόπο τη συζήτηση για το μέλλον της κεντροδεξιάς στη χώρα.

Ντόρα: Παραιτήσου για να κερδίσει το "Ναι"
Πρόταση στον Αντώνη Σαμαρά να δηλώσει ότι προτίθεται να αποχωρήσει από την ηγεσία, υπέβαλε, σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, η Ντόρα Μπακογιάννη. Στόχος ήταν να αποτραπεί η, κατά την άποψη Μπακογιάννη, αρνητική προδιάθεση των ψηφοφόρων έναντι του «ναι», το οποίο θα ερμηνεύονταν ως επιβράβευση – δικαίωση του πρώην Πρωθυπουργού έναντι του Αλέξη Τσίπρα.
Η κ. Μπακογιάννη, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σημείωσε ότι, εάν το πρόβλημα είναι προσωπικό, θα αναλάμβανε και η ίδια αντίστοιχη δημόσια δέσμευση ότι δεν θα διεκδικούσε την ηγεσία.
Πηγές της Συγγρού επιβεβαίωναν ότι χθες Σάββατο μία το μεσήμερι στην κορύφωση του προεκλογικού αγώνα για το δημοψήφισμα η κ. Μπακογιάννη όντως τηλεφώνησε στον κ.Σαμαρά για να του ζητήσει την παραίτηση του. «Αφήνουμε στην κρίση του καθενός και σε κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο να κρίνει μία τέτοια πράξη», προσέθεταν οι ίδιες πηγές. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι λίγο πριν κλείσουν οι κάλπες, και με τις δημοσκοπήσεις να δίνου οριακά αποτελέσματα, συνεργάτες του κ. Σαμαρά απέδιδαν την ενδεχόμενη ήττα του ευρωπαϊκού μετώπου στην απουσία πολιτικής ηγεσίας και εκτιμούσαν ότι θα έπρεπε να είναι πιο εντατική η παρουσία του Προέδρου της Ν.Δ στη μάχη του δημοψηφίσματος.

Ιωαννίδης: το υπάρχον πολιτικό προσωπικό να αποχωρήσει
Σε δηλώσεις του έξω από τα κεντρικά της ΝΔ στη Συγγρού, ο Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ κ. Σ. Ιωαννίδης ανέφερε: “Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ξεκαθάρισε ότι η νέα γενιά γύρισε για άλλη μία φορά την πλάτη στο παλιό πολιτικό σύστημα. Δύο πράγματα είναι προτεραιότητα τώρα: Πρώτον ενωμένοι οι Έλληνες να πετύχουμε συμφωνία για την παραμονή της χώρας στην Ευρώπη εντός 48 ωρων όπως είχε πει ο πρωθυπουργός. Δεύτερον το υπάρχον πολιτικό σύστημα να καταλάβει το μήνυμα του λαού και να αποχωρήσει
Στο ερώτημα εάν αυτό σημαίνει ότι ζητά παραίτηση Σαμαρά, ο κ.Ιωαννίδης απάντησε “ ο νοών νοείτω”.

Δείτε τις δηλώσεις Ιωαννίδη:
Χαρακόπουλος: "Τις πταίει"
Με ανακοίνωσή ο βουλευτής Λάρισας Μάξιμος Χαρακόπουλος σημειώνει πως το αποτέλεσμα αποκαλύπτει ότι η παράταξή μας συνεχίζει να μην πείθει, και οφείλουμε επιτέλους, όπως είχα επισημάνει και μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, να δούμε κατάματα “τις πταίει”».

Γ. Πατούλης: Το ΟΧΙ επικράτησε για δύο λόγους
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης υποστήριξε ότι το ΟΧΙ επικράτησε για δύο συγκεκριμένους λόγους. «Θεωρώ ότι το ΟΧΙ επικράτησε για δύο λόγους. Ο πρώτος λόγος,  είναι γιατί "είχε πρόσωπο". Εκπροσωπήθηκε από έναν πολιτικό ηγέτη, τον κ. Τσίπρα, ένα πρόσωπο που για την πλειοψηφία του λαού μας σήμερα εκφράζει την ελπίδα. Αντίθετα, το ΝΑΙ, δεν είχε πρόσωπο. Δεν είχε έναν αντίστοιχο πολιτικό ηγέτη που να εκπροσωπεί την ελπίδα ή κάποιες θετικές προσδοκίες. Επιπλέον, υποστηρίχθηκε από πολιτικές και κομματικές ηγεσίες που αποδεικνύεται ότι αποστρέφεται η πλειοψηφία της κοινωνίας μας. Γι' αυτό και πρέπει να αποχωρήσουν άμεσα».

Ν. Δένδιας: Δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε
Στην ίδια γραμμή και ο βουλευτής Β' Αθήνας κ. Νικ. Δένδιας ο οποίος σχολίασε  «οφείλω σεβασμό στον αρχηγό της ΝΔ αλλά δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε. Είναι ήττα ιστορικού μεγέθους». Προσέθεσε, πάντως, «το τι θα πράξουμε στη ΝΔ δεν είναι σήμερα η κατάλληλη στιγμή να το συζητήσουμε. Θα το δούμε από αύριο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου