Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

Ορατή από την Ελλάδα η Ολική Έκλειψη Υπερπανσελήνου (video)

Αν την χάσεις στις 28 του μηνός θα πρέπει να περιμένεις την επόμενη, το 2033!


Στις 28 Σεπτεμβρίου, λίγο πριν από την ανατολή του Ήλιου, θα είναι ορατό και από την Ελλάδα το σπάνιο και εντυπωσιακό φυσικό φαινόμενο της Ολικής Έκλειψης Υπερπανσελήνου. Σύμφωνα με το Ίδρυμα Ευγενίδου το φαινόμενο θα ολοκληρωθεί στις εξής φάσεις: «Η μερική φάση της έκλειψης αρχίζει στις 04:07 της Δευτέρας 28/9, όταν η Σελήνη θα εισέρχεται βαθμιαία στη σκιά του πλανήτη μας.
Η ολική φάση της έκλειψης, κατά την οποία ολόκληρη η Σελήνη θα έχει εισέλθει στη σκιά της Γης, υπολογίζεται να ξεκινήσει στις 5:11, το μέγιστο της έκλειψης θα παρατηρηθεί στις 5:47, ενώ το τέλος της ολικής φάσης στις 6:23. Καιρού επιτρέποντος, λοιπόν, αλλά και με την προϋπόθεση ότι η παρατήρηση του φαινομένου από την περιοχή σας δεν θα παρεμποδίζεται από υψώματα ή/και ψηλά κτίρια, θα έχετε τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε το διπλό φαινόμενο της Ολικής Έκλειψης Υπερπανσελήνου, προτού η Σελήνη χαθεί κάτω από το δυτικό ορίζοντα».
Όπως εξηγεί το Ίδρυμα Ευγενίδου πρόκειται για δύο φυσικά φαινόμενα που συμβαίνουν ταυτόχρονα: μιία «υπερπανσέληνος», στην διάρκεια της οποίας η Σελήνη φαίνεται μεγαλύτερη και φωτεινότερη απ’ ό,τι συνήθως, και μία Ολική Έκλειψη Σελήνης. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις 5 φορές παρατηρήθηκε το διπλό αυτό φυσικό φαινόμενο από το 1900, και συγκεκριμένα το 1910, το 1928, το 1946, το 1964 και το 1982, ενώ θα παρατηρηθεί ξανά το 2033.

via

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου